Wednesday, March 9, 2016

Jodoh vs Ajal

Jika nak berubah, berubahlah...Jangan tunggu ada suami baru nak berubah. Buatnya tak sempat nikah???? Macam mana?

Konon nak tunggu suami bimbing. Tapi tengok2 ajal menjemput dulu. Dah tak boleh buat apa kan? Jadinya, nak jadi solehah tu tak perlu ada suami pun. Time bujang kalau nak jadi solehah, usaha! Istiqamah! 

Katakan kau dah usaha, makin banyak perubahan dalam diri, umur pulak panjang. Nikah. Suami pulak biasa-biasa je. Kau boleh bimbing suami kau. Bagi aku hidup berumahtangga perlu ada kerjasama. Isteri kurang bab agama, suami bimbing. Macam tu lah sebaliknya. 

Jadi sesiapa yang masih bujang, tak kira wanita mahupun lelaki, berubah dari sekarang. Ada jodoh, sama-sama hidup berlandaskan Islam. Kalau jodoh dengan ajal sampai dulu, ada bekalan yang dibawa. 

Peringatan buat diri aku juga.

8 comments :

nuyui a.k.a miss YUI said...

trima kasih mengingatkan..

Siqah Hussin said...

Setuju! Berubah jangan nak tunggu orang...

AinAthirah Anuar said...

Betul tu. Ain pun perasan skrg ni mcm jadi trend bila dah kahwin baru nak berubah kekonon nak till jannah sesama. bgus niat tu. but dont you (girls) think that your father yg besarkan awak yang taggung dosa awak masa awak bujang ? Takkan taknak heret ayah awak syurga sesama kan ?

Ahmad Hasif said...

Betul tu setuju sgt.. Ubah la sekarang untuk diri sendiri bukan utk org lain..


Jalan2 sini...
Jom baca artikel baru ni..
Jemput join ye..

https://www.ahmadhasif.my/2016/03/nak-20-orang-yang-nak-belajar.html

Nabila Syifa said...

manusia memang senang berubah2

SalbiahM said...

berubah sebab manusia ni biasanya tak kekal lama..nak berubah, berubah kerana Allah

Maria Firdz said...

bagus entry ni...

Cik Yaya said...

huhu
btol jgk tu kan..
sbuk nk kejar phle pas nikah,
tgu jodh xsmpi,dah tu xnak brubh..
sudhnye jmp dgn Allah dulu dgn keadaan dri mcmtu..
Na'uzubillah..moga dijauhkan..
dmasa yg ada ni wat la phla dgn mak ayh kan..
xperlu tgu kahwin,nk wat phla dgn suami pula..tkt xsempt >,<

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol