Tuesday, July 5, 2016

Salam Aidilfitri

Esok raya!! Yeay!!!

Buat semua followers, pembaca setia blog Athirah Diyana, I'm wishing you....


Moga berbahagia di samping keluarga tercinta :) Maaf andai ada hasil nukilan aku yang buat korang terguris hati, terasa, tersentap, dll. Sesungguhnya yang baik datang dari Allah dan yang buruk datang dari diri aku sendiri.

Berhati-hati di jalan raya!

Monday, June 27, 2016

Kek/Cookies Sedap dari Hanalicious Baking

Kali ni aku nak buat review sikit. 

Aku suka kasi surprise kat orang, pastu sejenis yang suka belikan kek untuk orang. Haha! Apa ke pelik lah hai. Tapi aku takda lah makan sangat kek sebenarnya, melainkan kalau betul-betul craving. 

Disebabkan aku suka beli kek untuk orang, maka aku memang suka usha fb/ig orang-orang yang jual kek cecantik. Bukan takat cantik, aku gigih baca komen-komen yang ada. 

Dulu masa kerja, aku ada tugas untuk handle birthday celebration for staff. Lagi lah aku gigih stalk fb/ig orang. Hehe...Sampailah 1 masa aku jumpa 1 ig ni. HANALICIOUS.BAKING

Aku tengok gambar-gambar kek yang dia buat, cantik dan nampak menyelerakan. So aku try. Untuk birthday celebration staff tu, aku order Red Velvet cake.
Haaa tu dia! Cantik kan? Bukan cantik je tau, ramai staff puji sedap. Ada yang tanya tempah kek kat mana.

Disebabkan aku puas hati dengan kesedapan kek tu, dan service yang sangat pantas dan tahap 5 bintang, untuk birthday salah sorang adik aku pun aku order dari Hanalicious Baking ni.
Tetap flavor yang sama. Kehkeh! Nampak tak betapa sedapnya kek tu.

Pastu masa anniversary aku dan si dia bulan April hari tu, aku order lagi. Ya, memang aku suka bagi kek kat orang. Kekonon surprise la. Kali ni aku order very simple cake, takda cream apepun. Plain aje.
Even plain macam ni pun nampak menyelerakan. Dan sumpah sedap! Orange cake yang moist dan gebu. Tak muak makan kata si dia. Dan lepas bagi kek ni, si dia balik kampung. Ha dia angkut sekali kek ni nak bagi mak ayah dia makan. Mak dia whatsapp aku bagitau kek tu sedap sangat (senyum bangga feeling aku yang baking)

Tak cukup 3 kali order, aku order lagi buat kali ke-4. Cuma kali ni bukan kek, tapi cookies. Aku pernah makan cookies yang Hanalicious Baking ni buat sebab masa order kali kedua tu, dia bagi free cookies kat aku. Cookies macam famous amous. Sedap!

Disebabkan si dia dapat cuti raya start raya ke-4, maka aku dengan baik hati order cookies untuk dia. Order 2 balang. Konon nak bagi dia makan masa raya nanti. Tapi.....
Kau tengok??? Dia lantak sorang-sorang sampai tinggal separuh bekas. Dah tu sempat ke tunggu sampai raya ni? 

Overall memang tak mengecewakan lah service dan produk Hanalicious Baking ni. Semua sedap! Boleh dikatakan buat masa ni, Hanalicious Baking adalah favorite aku. Tangga teratas kalau nak order kek, cookies, cupcakes and so on.

Korang kalau nak try, boleh contact Kak Hana ye. Detail kat bawah:
Instagram: @hanalicious.baking
Hp no: 013-3885852
Based: Petaling Jaya (tapi boleh delivery kat few area)


Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh

SAYA NAK DIAGNOSIS APOKALIPS . SEMOGA DIAGNOSIS APOKALIPS MENJADI MILIK SAYA.

Sunday, June 26, 2016

21 Ramadhan


Sekejap masa berlalu. Dah 21 Ramadhan hari ni. Allah...Bulan yang mulia ni kian meninggalkan kita. Sayu, sedih. Akan ke kita bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang?

Selagi terdaya, rebutlah pahala, lakukan ibadah dan amal jariah. Solat, mengaji, membaca tafsir Quran, bersedekah, berbuat baik, dll. Jadikan ini titik tolak kita untuk berubah menjadi hamba Allah yang lebih taat. InshaALLAH...

Thursday, June 23, 2016

Iftar @ Restoran Istana Bambu

Semalam aku berkesempatan berbuka puasa dengan si dia. Dia nak sangat makan kat Restoran Istana Bambu. Nak makan buffet katanya, so aku layan. Yang penting dia bayar. Hahah!
sumber: Google
First aku nak kata, tempat ni sangat cantik! Banyak rimbunan buluh, dan tempat duduk, laluan, boleh kata semua dari buluh. Dah nama Istana Bambu, ye dak? Tapi suasana kampung tu memang ada lah. Feel sangat! Rasa macam kat kampung. Aku umpama orang jakun sibuk nak bergambar. Haha!

Makanan, sedap!!!!! Ada banyak pilihan makanan untuk buffet Ramadhan. Main course semalam, nasi putih + deep fry fish (masak 3 rasa) + tomyam fishball + udang goreng nestum + sotong masak pedas + sayur campur. Then kat stall lain ada ayam masak merah, patin masak tempoyak, asam pedas ikan pari, nasi ayam, spagheti, bakso, laksa penang, steamboat, cendol, ais krim, kuih-muih dan air beraneka jenis. Tak lupa sambal belacan, ulam-ulaman. Tapi yang si dia pegi terjah dulu adalah KAMBING GOLEK! Sibuk dia beratur kat situ dulu.
Yang ni sedap, cuma mungkin kitorang dapat part banyak lemak dan sedikit liat. Tapi rasa ok.

Kitorang sampai agak awal, dalam pukul 6 petang. Saje gerak awal sebab taknak tempuh jem. Sampai je, terus settlekan payment pastu staff tunjuk tempat. Tempat tak boleh pilih ye, memang diorang dah arrange kat mana korang kena duduk.

Macam kitorang semalam, dapat tempat yang paling dekat dengan cashier. Actually tu laluan untuk masuk dalam restoran tapi kat situ ditempatkan 4 meja khas untuk orang yang booking untuk 2-3 orang je. We're fine dengan tempat tu cuma masalahnya takda kipas. Tempat duduk lain aku tengok ada kipas kat setiap meja except untuk 4 meja yang aku cakap tadi. Agak panas. Kebetulan dekat dengan tempat main course aku nampak ada kipas gedabak yang boleh pusing tu. Stand fan. Masa orang belum ramai lagi, si dia ada mintak sorang staff untuk pusingkan kipas ke arah tempat duduk kitorang. Tapi staff tu kata nanti orang lain nak guna jugak. Kipas tu dah tak boleh berpusing katanya. Boleh halakan ke 1 arah je. Lepas staff tu cakap macam tu kat kitorang terus dia blah. Aku dah bengang sebab panas dan aku fikir tempat lain ada kipas, why not kipas tu halakan aje kat 4 tempat duduk ni. Nak pulak kami bayar harga yang sama dengan orang yang dapat meja berkipas. Mujur si dia cool. Rileks aje, dia cakap sabar. Ok fine!

Selain hal tempat duduk kitorang tu, ada 1 lagi benda yang aku kurang gemar. Surau. 
sumber: Google

sumber: Google
Ok ni surau. Dalam tu lelaki perempuan boleh solat. Of course ada penghadang untuk asingkan lelaki & wanita. Ok lah, so-so. Cuma aku tak suka bila tempat wuduk terbuka macam tu. Tengok kat gambar, ada macam tembok kecik bersimen, ha itu tempat ambik wuduk. Part yang korang nampak tu tempat wuduk lelaki, belakang tu tempat ambik wuduk wanita. Terbuka. Yes, memang malam dan orang mungkin kata tak nampak pun sebab gelap kan. Tapi aku perhati ada lelaki-lelaki yang bila kat tempat wuduk dia full, dia akan berjalan pegi ke tempat wuduk wanita. Selangkah je dah sampai, takpun jenguk kepala je dah nampak. Alahaii~~~

Bagi aku tempat wuduk wanita perlu diasingkan dan tertutup. Sediakan tempat yang lebih selesa. Kita perempuan nak kena bukak tudung, sinsing lengan baju dan seluar, takkan nak tunjuk terang-terangan depan lelaki. Betul?

Overall, Restoran Istana Bambu ni ok. Makanan memang sedap, berbaloi dengan harga. Cuma boleh perbaiki apa yang aku komen kat atas, especially part surau. Tak salah buat 1 tempat tertutup untuk wanita berwuduk. Lebih berkat kot.
Bagi korang yang nak try Buffet Ramadhan di Restoran Istana Bambu ni, harga untuk dewasa RM55.60 (Dewasa) & RM28.35 (Kanak-kanak).

Dari segi makanan, aku tak fikir banyak kali untuk pegi makan kat sana lagi. Tapi dari segi lain, mungkin aku akan fikir 2 3 kali. Nak2 bab surau, melainkan kalau aku 'bendera merah' masa tu, aku ok aje. Sebab tak payah fikir nak ambik wuduk dan solat kan.

Monday, June 20, 2016

Iftar @ Sakura Kristal Tmn. Melawati

Malam semalam aku dan family iftar kat luar. Sekali celebrate father's day :) Ayah nak makan kat Sakura Kristal. Kita layan aje, hari beliau :)

Kami pilih Sakura Kristal cawangan Taman Melawati sebab kat situ besar. Kalau kat shopping mall kecik je. Kami sampai sana dalam pukul 8.30 malam, saje pegi lepas Maghrib. Mudah. Tak payah rebut nak solat kat surau. Kat rumah lebih selesa.
sumber: Google
Kami makan ala carte je. Order ikut tekak memasing.

Aku order Pan Seared Dory, sebab ni chef recommendation. 
Hmm....Untuk menu ni aku cuma mampu bagi 2 bintang je (out of 5). Ikan tu rasa pelik. Adik aku kata maybe sebab herbs kot, pastu ada pulak perahan lemon. Tak kena dengan selera aku. Dan ikan tu a bit salty. Suapan pertama aku, dah buat aku menggagau cari air. Tapi garlic bread, salad & potato wedges sedap!


Ni antara menu lain pilihan family aku. Mixed grill tu adik aku order, not bad. Black pepper sauce dia sedap. Portion yang sangat besar sebab ada kambing, ayam, daging, sosej grill disertakan dengan telur mata, mashed potato & salad.

Dessert tu pulak apa tah nama. Ibu order. Tapi ni paling champion! Paling win! Sekali pandang macam banana split tapi bukan. Ala ala cream puff + vanilla ice cream + coklat. Pergh! Mengancam sangat rasa dia tu. Yang ni aku bagi 5 bintang!

Makanan lain tak snap tapi adik aku ada order yee mee sizzling. Not bad lah. Aku kasi 3.5 bintang. Kalau kuah pekat dan kurangkan rasa manis tu, boleh capai 4 kot. Hehe...

Tapi ada 2 benda aku macam...haih diorang ni...... First masa salah sorang waitress datang hantar makanan ayah. Kat pinggan tu ada lah hias dengan daun salad. Masa dia nak letak pinggan tu depan ayah, boleh salad tu jatuh dalam air ibu. Alahai... Laju je dia ambik air ibu dan ganti baru. Tapi aku tak dengar pulak kalau dia ada say sorry masa dia ambik air untuk ganti tu. Tak tahulah kalau masa dia hantar air baru dia ada say sorry. 

Second, masa waitress lain datang hantar sizzling adik aku. Kuah sizzling yang panas tu tumpah kat meja dan seluar adik aku. Terkena jugak kat tangan dia. Korang tahu je lah sizzling ni panas. Kesian adik aku. Banyak jugak lah tumpah. Tapi aku respect waitress sebab dia say sorry dan dia teman adik aku ke toilet. Tak salah aku dia tolong cuci sekali seluar adik aku yang kena kuah tadi tu.

Takpe lah. Benda dah nak jadi. Tapi aku harap diorang lebih berhati-hati. Especially bila bawak makanan panas. Bahaya untuk customers dan untuk diorang jugak kalau makanan tu tumpah.

Oh ya! Masa kitorang dah order, ada sorang Chinese lady ni datang. Samada dia owner atau dia manager cawangan tu, tapi dia offer kitorang untuk ambik kuih-muih dan buah-buahan kat meja buffet. Dia cakap diorang cuma sediakan buffet Ramadhan on weekend only. Weekdays takda ye. Mungkin sebab customer dah tak ramai, lebihan makanan masih banyak so dia offer je pada customer yang baru sampai.

Thank you Sakura Kristal ^_^

Sunday, June 19, 2016

PROMO RAYA #pocketperfume by Khadijah Ibrahim [Sticky Post]

Baru start puasa, dah menyibuk aku nak buat PROMO RAYA #pocketperfume ni ha. Ada aku kesah?? Haha!

Alkisahnya last postage untuk #pocketperfume ni adalah pada 20/6/2016. Jadi aku buat awal supaya korang ada masa untuk order & bayar sebelum tarikh tu. Aku pun ada lah masa nak packing, tulis consignment note bagai. Ye dak?
1 pc - RM17
2 pcs - RM32
3 pcs - RM47
*harga tak termasuk kos pos ye

Jom mewangi di hari raya! 

Whatsapp 014-2277161 atau pm aku kat facebook aku lerrr... Athirah Diyana

Saturday, June 18, 2016

#pocketperfume, #inspiredperfume & #MissPerfume

Apahal banyak sangat hashtag tu? Apahal kejap panggil #pocketperfume, kejap kang panggil #inspiredperfume. Eh tetiba kau mentioned #MissPerfume pulak. Confuse lah!

Kakak2 cantik, abang2 hensem sekalian jangan confuse ye. Meh nak habaq mai..

Brand: #pocketperfume

Produk: #inspiredperfume & #MissPerfume

Faham? 

Brand kami adalah #pocketperfume. Kenapa nama pelik? Sebab perfume ni pocket size, mudah nak bawak travel. Korang selit dalam poket pun jalan.

Dan di bawah brand ni, ada 2 jenis perfume iaitu #inspiredperfume & #MissPerfume.

PERBEZAAN
#inspiredperfume: diinspirasikan dari jenama antarabangsa. Setakat ni kami ada 14 wangian wanita dan 12 wangian lelaki. Banyak bau lah senang cerita.

#MissPerfume: Signature perfume dari founder kami, Khadijah Ibrahim. Ada 1 bau sahaja iaitu bau buah cherry manis. Didatangkan khas dengan bekas baldu custom made.

Faham ye anak2? Hehehe....

Meh kita usha sikit 'wajah' perfume ni.
#inspiredperfume

#MissPerfume

HARGA
#inspiredperfume: RM17 tak termasuk postage
#MissPerfume: RM22 tak termasuk postage

Suka? Nak try? Boleh whatsapp 014-2277161 atau pm facebook Athirah Diyana

Friday, June 17, 2016

Postage #pocketperfume

Maju setapak lagi. Alhamdulillah berkat usaha founder dan bala tentera dia.

Sekarang brand #pocketperfume dah boleh pos ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapore & Indonesia!!!! (tepuk tangan please)

Kami ikut rate kat bawah ni ha.
Sebelum ni kami focus pada postage kat dalam Malaysia je. Sekarang merata tempat boleh pos. Hari tu founder kena pos ke Singapore. Alhamdulillah.

Doakan kami semua murah rezeki ye. 

Owh! Sebelum aku lupa, aku ada buat PROMO RAYA

Grab sebelum terlambat!

Thursday, June 16, 2016

Tebus Voucher Zalora

Alhamdulillah last week dapat peluang buat blog collaboration dengan Zalora for Coach Malaysia. Ni kali kedua dapat offer ni. Tapi masa first time dulu aku lewat reply email so lepas aku reply tu, takda apa-apa respon dari pihak Zalora. Takda rezeki masa tu :)

Tapi dapat lagi offer for the second time, terus laju zasss aku reply email diorang. Haha! Owh ye! Sudikan diri baca article Coach Malaysia Bags For Women ni ye. Mesti ada yang tergoda tengok beg lelawa dari Coach. Aku paling suka beg warna pastel tu. Alah kenapa terlalu cantik???

So...tugas dah selesai. Dapat upah voucher RM100 dari Zalora. Lepas dapat code terus aku bukak website Zalora. Gelojoh di situ. 

Memula plan nak ambik makeup, tapi banyak sangat brand/item yang tak lepas kalau guna voucher. Nak senang, aku fikir dah nak raya ni. Grab beg aje lah. Boleh buat beg raya. Gituuuuu~~~

Aku order hari Selasa, semalam dah dapat barang. Laju service Zalora. I likeeee!
Tu dia....besaq parcel. Hehe...
Beg ni ada 3 compartment. Aku suka beg yang banyak compartment gini, senang aku buang sampah sarap. Kehkeh!

Ni lah dia handbag pilihan hati aku. Multi-Compartment handbag dari Bagstationz. Aku pilih warna Beige. Tapi bila aku tengok dia lebih kepada light beige, nak ke creamy sikit warnanya. Memang jatuh cinta habis bila tengok beg ni.

Si dia kata boleh pakai masa raya nanti. Aku cakap tak dan tunggu raya aku dah rasmikan dulu. Geram sebab sangat simple, warna cantik & size just nice.

Thanks Zalora!


Wednesday, June 15, 2016

Tamat Fasa Pertama..Bermula fasa Kedua..

Esok 11 Ramadhan.
Bermakna tamat sudah fasa pertama.
Fasa kedua pula menanti.
Sedia?

Tak perlu tunggu 10 hari terakhir untuk rebut pahala.
Rebut semuanya dari sekarang.

Moga ibadah kita semua diterima Allah.
Dan segala dosa-dosa kita diampunkan.
InshaAllah...

Sunday, June 12, 2016

Indahnya Berpuasa di Kampung

Tahun ni alhamdulillah berkesempatan balik berpuasa di Kelantan. Negeri kelahiran ayah :) Kampung aku kat Machang, agak pedalaman. Line internet pun semput hampir2 mati gitu. Haha!

Kami balik Rabu lepas, dan semalam gerak balik ke KL semula. Kejap tapi syukur, ada jugak peluang jenguk nenek. Memang best! Sahur & berbuka sama-sama. Lebih best bila nak masak, kebanyakan bahan ada sekitar rumah. Sebelum nenek masak gulai ayam kelate, nenek pegi ke reban belakang rumah. Nenek dengan paksu sembelih sekor ayam, dah settle semua, masak. Nak buat solok lada, belah kelapa dan parut sendiri. Tak payah beli. Save! Aku suka sangat!

Rumah nenek memang sangat 'kampung'. Rumah papan, kalau tengah hari memang kepanasan lah kau duduk dalam rumah tu ha. Berpeluh oi! Sebab atap zink, bahangnya tu buat hati kau pun panas sama. Kah! Tapi bila malam, ya Allah sejuknya.....Sejuk sangat! Aku tidur dalam kelambu dengan sorang adik perempuan aku. Syiok wo! Rasa taknak bangun sahur.

Indahnya berpuasa di kampung. Lain sangat dengan bandar. Petang2 takda pun sibuk nak pegi bazar beli segala jenis makanan. 

Alah....dah rindu kampung. Baru sehari tinggalkan. Rindu nenek. Rindu masakan nenek. Rindu kehidupan tanpa internet. Rindu bonding time dengan family tu...


Wednesday, June 8, 2016

ZALORA: Coach Malaysia Bags For Women

Hey ladies! 

Hari Raya Aidilfitri is fast approaching, many of you will probably looking for new handbag. Looking for stylish, up-to-date yet simple design? Let me suggest to you, Coach Malaysia Bags for Women!

Have you ever heard about Coach? Sure you have ^_^

Well, Coach is a well-known brand which offers stylish bag designs for women to choose from. Designed with the latest fashion trends, women will definitely fall in love with the wide range of amazing designs of bag from the Coach Malaysia brand. For the ladies who have no idea the design of bags they should add into their fashion wish list this year, can definitely take a look at the designs down below. Grab the must-have bags from Coach and feel confident showing it off in front of others.

1) CLASSIC BLACK
Every woman should have at least a nice classic black bag as this is the versatile piece to match with anything you have on. Black handbags are important especially when we have no idea what bag to match with our clothes. Simple yet sophisticated is what it offers for women to flaunt everywhere you go. You can simply carry this bag to various places and still look stylish.

2) PRETTY PASTELS
Individuals who want to show off a more feminine side of them can choose the pretty pastels bag designs available from the brand. Match the pastel shade bags with white, black or soft tone outfits to get the perfect balance. Choose from the wide range of pastel design bags from Coach which represents your style and show it off everytime you step out of the house.

3) BRIGHT BOLD
Coach also offers trendy colorful bags which are perfect for those who want to make a statement. Bright bags from Coach can definitely help you boost that confidence of yours so pick exciting colors such as red or yellow to spice up your look It will absolutely give that extra sparkle to your plain simple appearance. Bright bold designs will hep gain attention from others towards your direction.

Interested? Visit COACH MALAYSIA to place your order now!

"I'm a big handbag lover and will always have one with me"                                                                                            -Tamsin Egerton-

Tuesday, May 31, 2016

AGENT/DROPSHIP WANTED!

Minat bisnes? Tapi tak tahu nak berniaga apa? 
Atau kekurangan modal?

Aku nak tawarkan sesuatu untuk korang yang berminat.
Pilih nak jadi AGENT atau DROPSHIP.

Bagi yang baru nak mencuba, aku suggest untuk start dengan dropship. Tak perlu simpan stok. Korang cuma perlu promote sahaja. Submit order pada aku setiap hari Rabu. Packing, postage semua aku handle. 

Modal dropship. RM20. Ni adalah yuran seumur hidup. Dan akan dapat 1 perfume percuma! One day bila korang nak upgrade jadi agent, tak perlu bayar yuran dah.

Agent. Yuran sama macam dropship. RM20 (free 1 perfume). Tapi agent wajib beli stok minimum 6 pcs.

Banyak ke modal nak pakai?

Tak. Korang cuma perlu keluarkan modal RM98 sahaja untuk jadi agent.

Macam menarik. Tapi jual apa?

Ni dia... #pocketperfume_byKhadijahIbrahim

Macam mana? Berminat?

Kalau berminat, boleh Whatsapp aku kat nombor dalam gambar tu ye. Atau email ke athirahdee@gmail.com.

-XOXO-

Friday, May 27, 2016

Syukur Selalu

Hari tu, aku craving nak makan marble cake & butter cake. Dulu-dulu kat 7E ada jual marble cake, aku selalu beli 1 slice. Sekarang susah nak jumpa. Sedap giler kot kek tu! Butter cake pulak, aku selalu nampak hakak2 yang rajin mem-baking tu, buat buat butter cake. Ewah, musim orang buat butter cake ke hape ni sampai penuh timeline aku dengan kek tu je. Maka aku pun terus tak keruan.

Nak baking sendiri, aku risau dapur ibu aku terbakar. Ceh! Sebenarnya dasar pemalas!

So aku tahan. Sampailah Selasa lepas, aku teman adik aku checkup kat hospital. Masa aku dengan family nak lunch, dalam chiller ada marble cake & butter cake! Perghhh!!! Tapi disebabkan aku lapar nasi, yelah dah pukul 3 lebih baru terhegeh-hegeh nak lunch. Takpe, isi perut dulu. Nanti beli kek tu.

Lepas makan, aku lepak2 tunggu adik aku habis buat MRI test. Ingat nak beli lepas habis test tu. Alahaiii lama bebenor MRI test ye. Sebelah kaki ambik masa 45 minit, dia kena buat test untuk dua belah kaki. 

Menjelang dia datang kat kitorang, aku usha cafe. Alaaa....chiller dah kosong. Diorang dah simpan semuanya. Uhuk! Aku fikir takpelah, bukan rezeki aku. Aku pun rileks je. One thing, aku bukan jenis nak emo bila aku tak dapat makan apa aku nak. Alhamdulillah la...Jenis tak kisah. Bagi aku kalau dapat, dapatlah. Kalau tak maknanya bukan rezeki aku. Sama macam hal kek tu, bagi aku rezeki aku hari tu cuma nasi. Bukan kek. Lain kali Allah bagi.

Tapi korang mesti pernah baca ni kan...
Hari ni...adik aku balik dan hulurkan sesuatu untuk aku. Dia cakap "akak belikan untuk kau. Marble butter cake."

Allahuakbar! Alhamdulillah....Sebijik kek dia belikan untuk aku. Puas aku makan, siap dapat makan dengan family lagi. Alhamdulillah. 

Nak katanya kat sini, syukur je dengan apa yang ada. Kalau benda yang korang nak tak dapat dalam masa terdekat, Allah bagi lain masa. Macam aku, kalau aku beli mungkin aku beli 1 slice je. Tapi Allah gerakkan hati adik aku, dia belikan sebijik kek terus. :)

Allah tu Maha Adil. Siapa sabar dan bersyukur, Dia bagi lebih :)

-XOXO-

Sunday, May 15, 2016

Iman Dah Ada Adik!!!

Alhamdulillah. 6 Mei yang lepas, kak ipar aku dah selamat melahirkan seorang baby boy. Anak kedua mereka dan adik kepada Iman. Yeay!! Iman dah jadi kakak. Weehooo!!!!
Irfan Daniyal nama diberi. 

Dari apa yang aku tahu, Irfan bermaksud kebijaksanaan, kesyukuran, pengetahuan. Dan Daniyal tu nama Nabi Allah swt. 

Kecik cinonet aje budak ni. 2.5 kg je. Kak ipar aku terpaksa ceaser sebab BP high. Sama kes macam lahirkan Iman dulu. Takpelah, tak kisah normal atau ceaser, yang penting kedua-duanya selamat dan sihat :)

Dah ada sepasang dah anak Along. Alhamdulillah...

Iman? Masa melawat mama dia kat wad kemain jadi attention seeker. Siap buat-buat jatuh masa kitorang semua main dengan Irfan. Tapi bila Irfan balik rumah, dia jadi kakak yang sangat penyayang. Bila adik nangis, dia tepuk-tepuk. Kejap kang diciumnya adik tu. Dah boleh harap ambikkan pampers adik. Paling win, bila adik menangis tengah malam dia pun bangun sekali pujuk adik. Haha!

Irfan setakat ni tak banyak ragam. Asek membuta je kejenya. Haha! Bangun betul-betul untuk mandi. Menyusu....kena kejutkan. Tu pun ambik masa setengah jam jugak nak tunggu dia bukak mata. Kelmarin Along cukur rambut dia. Along kata dari start cukur sampai ke sudah dia tidur tak bangun. Senangnyaaaa nak jaga budak cinonet ni!

Moga Irfan Daniyal jadi anak yang soleh ye. Yang baik, taat pada agama, dengar kata mama papa. Makngah doakan Iman & Irfan dalam lindungan Allah selalu.

^_^

Wednesday, May 11, 2016

Haiiii lah Iman..

Iman: Ni apa? (tunjuk pada betik)
Aku: Papaya
Iman: Ha? Papa aya?
Aku: Papaya
Iman: Papa Adam, Mama Dayah

Sungguh aku blur! Tak tahu nak ketawa atau marah atau sedih atau kecewa. Hahaha!

Bila kau buat conversation dengan budak umur 3 tahun, bersedialah dengan macam-macam ayat/perkataan yang tak disangka.

Thursday, May 5, 2016

#MissPerfume by Khadijah Ibrahim

Founder #inspiredperfume akhirnya berjaya menghasilkan 1 signature perfume keluaran sendiri. Alhamdulillah. Betapa bertungkus lumus beliau from A to Z. Pemilihan bau, material, packaging...Semua!

Serasa aku dah hampir sebulan signature perfume ni launch. 

#MissPerfume by Khadijah Ibrahim.
"Sesuatu yang Manis untuk Diingati"

Wangian yang bertemakan 'Fruity Sence' dengan kesegaran manis dan kepekatan buah ceri. Memiliki bau yang manis, halus, fruity, sensual, energetic & feminin.

Didatangkan khas dengan bekas baldu custom made, #MissPerfume ni sangat sesuai dijadikan hadiah buat yang tersayang ^_^

  • 10ml/Spray
  • Pocket Size (Mudah dibawa)
  • Mesra Solat
  • Non-Alcohol
Berapa harga ni?

RM22 tak termasuk postage ye ^^ 

Berbaloi! Bau tahan lama gilozzzz~~~
Nak try? Boleh DM aku kat instagram @kakngahperfume

Wednesday, May 4, 2016

Kenapa Perlu Bayar Yuran Untuk Jadi Agent/Dropship?

Beberapa bulan lepas, aku ada publish 1 post berkenaan pencarian agent/dropship #inspiredperfume. Dan seingat aku ramai jugak yang berminat. Maka aku email kan syarat-syarat untuk jadi agent/dropship. Tapi dalam ramai-ramai tu, cuma 2 3 orang je yang respon. Ramai tetiba jadi tak berminat lepas tengok syarat-syarat tu. Sebab apa???

Sebab....

KENA BAYAR YURAN.

Kenapa aku letak syarat kena bayar yuran?

1) Ramai....terlalu ramai yang 'berminat' untuk jadi agent/dropship sebab MEREKA NAK BELI DENGAN HARGA MURAH. SELF INTEREST! Mereka ni tak promote pun, dan dalam sebulan cuma order 1-2 pcs je. Untuk siapa? Untuk diri sendiri. Aku nak elakkan benda ni dari berlaku. Aku taknak agent/dropship yang selfish dan suka ambil kesempatan macam ni.

2) Simple. Dalam dunia ni dik, takda jalan singkat untuk berjaya. Hakak kau ni bermula sebagai agent #inspiredperfume pun sampai sekarang dah jadi stokis, mula-mula dulu bayar yuran jugak. Yuran tu dipanggil sebagai duit komitmen kita. Manusia, kalau keluarkan duit untuk sesuatu perkara, baru bersungguh. Kalau tak??? Sambil lewa. Ibarat kau beli baju guna duit sendiri dengan duit orang lain, mana lebih kau hargai? Macam tu lah lebih kurang...

3) Duit tu sebagai security buat aku. Andai kata korang bayar yuran dan takda inisiatif langsung untuk berniaga, at least aku tak rugi apa-apa. Korang lah rugi sebab duit bayar tapi pulangan tak dapat. Kalau korang bayar, then promote, ada customer, lama-lama dapat cover yuran yang korang keluarkan mula-mula tu. Faham tak?

Berapa yuran kena bayar?

Tak sampai RM50 pun. To be more specific, tak sampai RM30 pun. Plus aku bagi FREE PERFUME! Diulangi, FREE PERFUME!
#inspiredperfume ni memang founder, agent dan stokis semua tengah usaha nak up kan. Nak produk ni dikenali. Jadi kami cuma perlukan orang-orang yang rajin, boleh bagi komitmen, jujur, ikhlas & amanah je dalam team kami. Bukan senang nak berjaya dik oi! Diri sendiri nak berjaya pun kena berkorban sikit.

Yuran tu tak mahal sebenarnya. Meh nak cerita, kisah benar. Alkisah sorang adik ni dah transfer yuran kat aku, ok aku check memang ada. Then aku suruh pilih perfume bau apa dia nak. Aku whatsapp berkali-kali, tak reply. Aku minta alamat, tak bagi. Aku tunggu sebulan, whatsapp lagi. No reply. Duit dah bayar, perfume free takmau ke? Masuk bulan kedua, senyap aje adik ni. Fb dia, dia update pasal personal life dia, tapi whatsapp tak respon. Sampailah sekarang, dah berbulan still takda respon. 

Rezeki aku mungkin, atau adik ni kaya nak sedekah duit kat aku. Jadinya moral of the story is, yuran tu serius tak mahal. Dan bayangkan kalau lepas bayar yuran pun boleh buat perangai macam tu, apatah lagi kalau aku bagi orang register jadi agent/dropship secara free je. Kau rasa???? 

Ok penat aku bebel. Sorry ek kalau terasa atau tak setuju. Sape berminat nak jadi agent/dropship, boleh Whatsapp aku kat nombor dalam gambar tu. Kbai!

Saturday, April 16, 2016

Takdir Boleh Diubah?

Sebulan mendiamkan diri. Bila penyakit M bertandang, maka aku pun apa lagi.....Langsung tak on blog. Haha! Terima kasih pada yang masih setia tinggalkan komen di setiap entri aku. InshaALLAH aku balas jejak korang.

Siang tadi aku terbaca 1 post di facebook. Berkenaan jodoh. Dan ada sedikit perbalahan di ruangan komen. Ada yang kata jodoh dan ajal dah ditakdirkan Allah, maka kita tak boleh ubah. Dan ada yang kata takdir boleh diubah dengan cara berdoa. Sesetengah dari diorang pulak komen, ada yang takdir yang boleh diubah, ada yang tidak. Dan lebih buat aku terkejut, ajal boleh diubah dengan doa kepada Allah.

Aku tak pasti. Ada sesiapa yang sudi berkongsi ilmu yang korang ada? Sama-sama kita belajar. InshaALLAH...

Saturday, March 12, 2016

Movie Review: Munafik

Tertarik dengan positive feedback untuk filem Munafik ni, maka aku pun join tengok. Seriously, filem melayu terbaik setakat ni. Kalah Polis Evo!

Munafik...

Bukan sekadar filem seram. Tapi ianya mengajak kita berfikir secara mendalam, bermuhasabah diri. Kita mengaku sebagai Islam, tapi setinggi mana kebergantungan kita pada Allah. Kita diuji tapi seringkali kita mengeluh, menyalahkan takdir. Kita ingin hati tenang, tapi adakah kita ikhlas memaafkan kesalahan orang lain? Hati kita sifatnya berbolak balik. Jadi jaga baik-baik. Jangan lepaskan Quran & Sunnah walau sesaat. Percayalah dalam hidup kita, kita akan merasai nikmat dan musibah. Dari situ kita belajar erti hidup. Dari situ kita harus yakin bahawa Allah Maha Mengetahui.
Tahniah Syamsul Yusof & team! Bukan sekadar hiburan tapi sarat dengan mesej yang ingin disampaikan.

Wednesday, March 9, 2016

Jodoh vs Ajal

Jika nak berubah, berubahlah...Jangan tunggu ada suami baru nak berubah. Buatnya tak sempat nikah???? Macam mana?

Konon nak tunggu suami bimbing. Tapi tengok2 ajal menjemput dulu. Dah tak boleh buat apa kan? Jadinya, nak jadi solehah tu tak perlu ada suami pun. Time bujang kalau nak jadi solehah, usaha! Istiqamah! 

Katakan kau dah usaha, makin banyak perubahan dalam diri, umur pulak panjang. Nikah. Suami pulak biasa-biasa je. Kau boleh bimbing suami kau. Bagi aku hidup berumahtangga perlu ada kerjasama. Isteri kurang bab agama, suami bimbing. Macam tu lah sebaliknya. 

Jadi sesiapa yang masih bujang, tak kira wanita mahupun lelaki, berubah dari sekarang. Ada jodoh, sama-sama hidup berlandaskan Islam. Kalau jodoh dengan ajal sampai dulu, ada bekalan yang dibawa. 

Peringatan buat diri aku juga.

Monday, March 7, 2016

Korean Drama: Obstetrics and Gynecology Doctors

Ok sape sini peminat korean drama? Kali ni aku nak share 1 drama yang bagi aku ada banyak info dalam tu, then menarik.
Kalau pernah tengok Emergency Couple lakonan Song Jihyo, ha cerita ni lebih kurang. Cuma focus pada doktor sakit puan & pakar kanak-kanak.

Tengok kat link ni ye.

Wednesday, March 2, 2016

5 Things I Hate The Most

Ada adik manis comel lotey tagged aku untuk join 5 Things I Hate the Most.
Bukti! Haha...Tapi kecik lah pulak. Apesal taktau! Thanks AIN sebab tagged, ni akak buat baca tau :)

So here we go...
1) SI PENIPU, SI GILA KUASA, SI SOMBONG
Well, obviously...ramai yang tak suka orang macam ni. Kan? Siapa je suka kena tipu? Pastu aku pantang orang gila kuasa. Disebabkan aku dah 2x dapat bos gila kuasa, so aku rasa macam that's it! Aku tak boleh blah dengan orang macam ni. Lagi 1 aku tak suka orang bajet bagus, pastu sombong. Aku senyum tau kat kau, sedekah ni. Tapi kau buat dekkkk je. Heh! Mencik mencik!

2) REPLY MSG LAMBAT
Hahaha!!! Ni selalu dengan si dia lah. Lewat 2 minit pun aku bising. Kau dah kenapa Athirah oi!

3) ORANG TAK PUNCTUAL
Ni memang kepantangan aku. Aku memang sejak azali tak suka orang lambat. Anything yang berkaitan dengan lewat, lambat, aku cukup tak suka. Sebab aku dibesarkan dengan penuh disiplin. Ibu ayah, terutama ayah, kalau kata nak keluar pukul 10, tapi pukul 10 beliau tak nampak batang hidung kau kat pintu, siap! Memang kena marah. Aku dah terbiasa, aku tak suka tunggu orang. Rimas! Melainkan kalau betul-betul ada emergency, yang menyebabkan kau lewat then itu takpelah. Kalau aku kena tunggu orang sampai setengah jam pun, dah boleh buat aku moody sehari.

4) DRIVE LAJU LAJU MACAM ORANG GILA
Kehkeh....Benci woo! Kadang tengok orang drive mencelah sana sini kat highway, macam kena kejar dengan jembalang mana entah. Tak suka! Kalau accident, dia sorang je terlibat takpe. Ni nanti sebab dia, orang lain jadi mangsa. Lu nak mati lu pegi mati sorang sorang la. *Kasar! Tapi ada betulnya. Jangan selfish, nanti sebab kau sorang anak hilang mak ayah, orang tua hilang anak tempat bergantung. Nak? Suka?

5) SIDAI KAIN
Kah kah kah! Dasar pemalas kan. Tapi sebagai perempuan ingat boleh lari dari tugas ni? Dalam pada tak suka, hari-hari aku buat. Takkan dah besar gedabak gini nak harapkan ibu ayah lagi. Matured! :)

Ok done! 

Aku tak tau nak tagged sape. Sape rasa nak buat, buatlah ye. Jangan malau segan.

Sunday, February 28, 2016

Movie Review: Zootopia

Tadi pegi tengok movie dengan ibu dan adik-adik perempuan aku. As usual, girls day out. Hehe...Movie pilihan kitorang kali ni, ZOOTOPIA. Tengok trailer macam best, so melonjak lah hati nak tengok.

Overall, aku bagi 4/5 bintang!!! 

Bukan sekadar kartun yang menghiburkan, kasi korang gelak gelak tak hengat dunia, tapi penuh dengan nilai murni dan pengajaran.

Salah satu nya, tak kisahlah apa tanggapan orang pada kita, jangan pedulikan! Hakikatnya orang-orang tu semua hanya menilai dari luaran je. Ada yang akan menilai kita melalui saiz badan. Ingat orang saiz kecik ni tak boleh diharap blablabla. Pedulikan! Buktikan yang korang boleh!

Then, jangan putus asa! Kalau korang impikan sesuatu, usaha sampai dapat biar apapun halangan, dugaan dan rintangan yang terpaksa ditempuhi.

Banyak lagiiiii pengajaran dalam movie ni. Memang sesuai ditonton oleh segenap lapisan umur.

Thursday, February 18, 2016

Tolong Jangan Kejam...

Aku takut pada kucing.
Aku menjerit seolah nampak si belang bila nampak kucing.
Tapi aku rasa bertanggungjawab.
Aku ambil peduli.

Guys,
Kalau korang cat lovers,
Ada banyak kucing kat rumah,
Tolonglah mandulkan diorang.
Jangan bagi beranak banyak-banyak.
Sebab nanti ada yang akan buang kucing-kucing ni di jalanan.
Bila pihak berkuasa tangkap,
Kucing-kucing ni akan di PTS (Put to Sleep)
Bermakna mereka dibunuh!
Tolong jangan jadi kejam.....

Kalaupun kucing tu tak ditangkap pihak berkuasa,
mungkin kucing-kucing tu mati dilanggar, kena pukul, kena sepak terajang...
Dek kerana meminta belas ihsan demi mendapatkan makanan.

Tolong....
Aku takut..
Tapi aku tak kejam.

Sunday, February 14, 2016

Resepi: Sotong Goreng Kunyit Pedas

Hari tu aku masakkan untuk adik-adik sotong goreng kunyit pedas. Meh nak share resepi.
Sebelah kiri tu sotong ye. Malas aku nak crop gambar. Hehe... Aku masak versi kering, sebab aku suka. Ada orang suka berkuah sikit kan, ikut suka memasing ye.

Bahan-bahan:
Sotong
Serbuk kunyit
Kacang buncis (dipotong serong)
Carrot (potong suka hati. hihi!)
Cili padi (diblend)
Bawang kecik 2 ulas (ditumbuk)
Bawang kecik 3 ulas (diblend)
Bawang putih (ditumbuk)
Bawang holland (dihiris)
Garam
Minyak masak

Cara-cara:
1) Gaul sotong dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
2) Panaskan minyak, tumis bawang yang ditumbuk tadi, dan masukkan jugak sikit bawang holland yang dihiris. Lagi separuh biar dulu tau.
3) Bila dah naik bau, masukkan terus sotong.
4) Biarkan sotong keluarkan semua airnya, sesekali kacau kalau tak berkerak kat bawah nanti.
5) Bila dah kering sikit, masukkan sayur. Campak sekali bawang holland lebihan tadi.
6) Gaul semuanya biar sebati. Rasa sikit, kalau kurang masin tambah garam. Pepandai lah tau :)
7) Bila sayur hampir empuk, curahkan cili api + bawang kecik yang diblend tadi. Sebab nak pedas sikit. 
8) Gaul rata, tunggu dalam 5-10 minit, sampai cili tadi masak.

Siap!

Selamat mencuba :)
 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol