Monday, October 5, 2015

Handphone + Dugaan + Pengajaran

Phone kesayangan buat hal. Makin teruk. Alahai handphone! 

Sabtu lepas aku pegi Wangsa Walk, tempat aku beli phone ni lebih kurang 2 tahun yang lepas. Aku mintak tukar software baru. Kena charge RM30 patutnya. Ok. Cina tu kata lepas 20minit datang balik untuk ambik phone. Ok lah. Aku pegi makan blablabla, lepas 20minit aku pegi balik. Tapi Cina tu kata hardware rosak. Sebab lepas dia tukar software pun still benda sama jadi. Too many advertisement. Dan banyak apps yang install diri sendiri.

Aku tanya berapa harga tukar software baru. Dia kata RM180. Aku tanya lagi confirm ke lepas tukar hardware akan elok. Cina tu kata yes. Sebab memang hardware problem. Aku pun suruh je proceed. Kata lepas 2 jam datang balik. 

Lepas 2 jam, aku pun pegi lah ke kedai tu balik dengan penuh harapan. Sekali Cina tu kata board problem. Macam motherboard la. Time tu aku tak fikir pape pun. Otak aku kosong! Aku bayar RM180. Bila balik rumah, handphone sama je macam tak tukar pape.

Kat rumah aku terfikir, kenapa aku bayar buta-buta je?! Kenapa aku tak argue dengan Cina tu. Yelah, patutnya dia boleh detect dari awal apa yang problem. Ni memula kata software, pastu hardware pastu board pulak. Hmm....Aku pulak? Memang tak fikir pape masa tu. Apesal lah bodoh sangat!!!!!!!

Entah Cina tu kelentong aku ke apa. Silap haribulan dia tak tukar pun hardware. Aduhai! Pengajaran sungguh. Sekarang tengah survey handphone baru. RM180 tu? Tak sure nak buat macam mana. Nak report? Sape suruh aku bayar gitu je, langsung tak argue. Nak pegi balik kedai tu? Banyak pulak masa aku nak pegi sana balik. Aduh!

Buat masa sekarang aku guna je lah phone lama ni. Sabar je dengan apps yang entah pape tu. Huhu....

9 comments :

Ayuni said...

Skang nie klau psl henfon mesti hati2....beli jelah yang baru....

Nieyl said...

salam pagi...
hmm...benda dah lepas..jgn di kenang sangat nant buat sakit hati je...
jadi kan, ianya satu pengajaran... next time kena lebih berhati²..
nieyl sndr pun klu cina tu bagi harga yang merepek²..yg x masuk akal..
memang nieyl akan pergi survey kedai² lain dlu...sbb kdg² peniaga nie licik nak menipu customer...sbb lelagi klu perempuan mcm kita nie yang pegi..
lagi ar senang nak kaut untung...contohnyer klu format hp pun dieorang ketuk sampai rm50.. padahal x sampai rm10 pun...

SalbiahM said...

pergi la balik dik..180 banyak tu!

Lissa LaLissa said...

hee.. sabar.. kalau Lissa, ada problem dengan phone atau lappy, search google dulu.. study habis2 problem phone tu.. then baru bawa g kedai repair.. kalau orang repair tu kata problem tu sama macam yang Lissa study dr google, baru Lissa trust mau repai dekat orang tu.. hehe :)

Syah said...

JOM JOIN GA NI.RM200 MENANTI ANDA!

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

nik ros said...

sis pun baru jea tukar fon ni. teruk jugak fon dulu.asyik nak kena restart jea :)

Mizz Aiza said...

Mungkin didiey tengah penat sangat masa tu.. Jadi pengajaran supaya lebih berwaspada lain kali..

Maria Firdz said...

Moga dipermudahkan urusan dik..

noorhaidaz eyda said...

Fon kite pun meragam...org kol xleh nk slide...nk msj xleh nk taio...arghhh...gerammm...

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol