Tuesday, September 8, 2015

Tips Solat Awal Waktu

Ni tips dari aku. Sama-sama kita muhasabah diri dan lakukan perubahan. Aku pun kadang-kadang solat lewat jugak. Jadi ni masanya untuk kita belajar, mulakan dan seterusnya istiqamah. 

#1 - Paksa diri dari lakukan apa je kerja yang kita tengah buat bila azan berkumandang. Berhenti dan bangun! Terus menuju ke surau/masjid.

#2 - Latih diri solat di awal waktu selama beberapa minggu. Memula mungkin ada yang rasa malas, terpaksa, tapi lama-lama bila saje solat lewat, korang akan rasa lain sesangat.

#3 - Set alarm bebanyak kat handphone. Apa guna pakai phone mahal-mahal. Phone canggih bro! Gunakan semaksima mungkin. Macam waktu Zuhur contohnya, set alarm yang akan repeat setiap 5 minit. Bila korang dah bangun dan ready nak solat, off kan alarm tu.

#4 - Tampal nota di meja kerja. Kalau kat rumah tampal nota kat depan cermin, almari dan dinding. Tulis besar gedabak niat korang untuk solat awal waktu.

#5 - Berkawan dengan orang-orang yang suka solat awal. Automatik korang akan terikut, Kalau ada kawan yang lagi 10minit nak masuk Asar baru terhegeh-hegeh nak solat Zuhur, janganlah pulaukan dia pulak. Kawan je macam biasa tp at the same time selalu ajak dia untuk sama-sama solat awal.

#6 - Ingat mati. Yang ni paling mudah. Cuma fikir "kalau aku solat lambat, buatnya kejap lagi aku mati..." Ni kira paling simple lah.

Senang kan? Korang kalau ada apa-apa tips lagi boleh share kat ruangan komen. Nanti aku edit post ni dan credit pada korang. InsyaALLAH banyak manfaat untuk yang membaca dan amalkan.

Selamat beramal!

1 comment :

Cik Yaya said...

Alhamdulillah..semua mcm yang yaya buat..
da prktikkan pon..
paling best guna tips last tu..huhu
lgpun kita mmg digalakkan utk sentiasa mgingati akn kematian kan..
malang pon xberbau..tak mgapa jika TERlewat ats prkra yg mmg xdpt nk dielakkan..tp klo sngja mlambatkan.....hm.mmg xdpt nk tolng la mlainkn dri sdri..

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol