Friday, September 18, 2015

Semuanya Ketentuan-Nya

Pagi ni, si dia whatsapp aku, menyampaikan berita sedih. Isteri kepada rakan sekerja dia meninggal dunia secara mengejut. Katanya, rakannya tu bangun tidur lebih kurang jam 9.30 pagi dan nampak isteri kesayangan terbaring di ruang tamu. Kaku. Tak bernyawa.
Si dia agak sedih dan terkejut dengan perkhabaran dari whatsapp group. Sebab cerita si dia pada aku, masa dia duduk menyewa kat Wangsa Maju (kalau tak salah) dulu, dia dan housemate selalu makan kat rumah rakan sekerjanya tu. Arwah isterinya yang masak. Dan kadang-kadang arwah akan masak banyak-banyak, suruh si husband bawak pegi ofis untuk makan ramai-ramai. Mulianya hati arwah.....

Beratnya dugaan rakan si dia. Bayangkan malam sebelumnya makan, berbual dan tidur bersama, tapi bila bangun isteri dah tak ada. Allah! Kehilangan pasangan tercinta dalam sekelip mata, aku yakin bukan sesuatu yang mudah.

Si dia cakap, arwah baik, tak banyak cakap. Pendiam. InsyaALLAH arwah terhindar dari dosa mengumpat mengata. Aku nak mengenali arwah tapi dah terlambat. Aku stalk fb suaminya a.k.a. rakan si dia. Bahagianya mereka. Si suami bahagia dengan cara layanan isterinya tu. Walaupun bekerja, arwah akan masak sebelum ke ofis. Masakan yang simple tapi sedap bak kata suaminya :")

Semalam masih merasa air tangan si isteri, tapi hari ni???? Aku yakin pasti ada juadah terakhir sebagai breakfast untuk suami tersayang. Air tangan terakhir seorang isteri. Allah....

Aku tak kenal arwah, tapi aku sebak bila tengok gambar arwah. Lembutnya air muka arwah. Moga arwah tenang di sana. Diterima segala amal ibadah dan diampunkan segala dosa. Dan semoga suami arwah tabah hadapi dugaan dari Allah ni...

Itu bahagian dia. Bahagian kita? Bila dan bagaimana cara nyawa kita diambil? Semua ketentuan-Nya.

4 comments :

ejulz said...

Alfatihah.. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 beriman..

Jemput singgah k..

Entry terkini

1. "Aperture Squad Artwork"




Intan Safiya Nor Azuairi said...

innalillah
takziah buat keluarga arwah

Maria Firdz said...

Sedihnya baca entry ni.. Pernah juga kwn sekerja kehilangan suami sekelip mata.. Takde sakit apa... Sakit dada tak sampai lima minit terus pergi selamanya... Allah... Tapi yakinlah.. Dugaan ikut kemampuan seseorang... Moga Dia tenang di sana.. Al-Fatihah..

Mizz Aiza said...

al-fatihah untuk arwah.. semoga ditempatkan di kalangan mereka yang beriman dan beramal soleh..

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol