Tuesday, September 1, 2015

Good Job, Sister ^^

Aku selalu dinner dengan adik-adik, sebab ibu ayah having their dinner at 6.30pm. So dinner ni boleh dikatakan siblings time lah. Kitorang share macam-macam cerita. Dan biasanya time ni aku akan update cerita dari adik-adik. How's school, how's your work, how's your study..and lots of 'how'..hihi! Since aku ada 3 adik perempuan dan sorang adik lelaki, memang havoc! Memasing nak cerita itu ini. Gelak ketawa sama-sama. What a precious moment..kan? :)

Semalam salah sorang adik perempuan aku, yang baru further study kat UM bercerita perihal kawan-kawan dia. Haih! Aku mengeluh bila dengar. Sebab? Budak muda remaja, perempuan, sakan berjalan sana sini. Ajak pegi A Famosa, nak travel ke Terengganu..hmm....Maybe akan ada antara korang yang kata "kuno nya kau ni, biarlah diorang nak travel, ni lah masanya. Nanti dah keje susah nak curi masa pegi sana sini."

Guess what. Aku adik-beradik tak membesar dalam suasana 'bebas'. Nak pegi mana-mana kena mintak izin ibu ayah. Dan aku, first time ada handphone lepas SPM. Start berjalan ke mana-mana without ibu ayah masa kat matriks. Itupun aku still mintak izin. Even sampai sekarang, aku masih mintak izin untuk keluar berjalan. Kuno kan? Ada aku kisah?

Aku bersyukur bila adik aku kata "diorang sibuk nak berjalan, study entah ke mana. Diorang tak fikir ke pasal mak ayah diorang. Loan tak masuk lagi, bila nak duit mintak mak ayah bank in. Baru 1st sem dah berjalan sakan. Nanti dah lama-lama, pokai." Dan dia kata lagi "kita nak mintak duit kat ibu ayah pun, kita segan. Diorang selamba je mintak."

Dari cara dia cakap, aku tahu yang dia peduli dan ambik tahu tentang kesusahan ibu ayah aku mencari rezeki, tu je dah cukup buat aku happy ^_^ Family aku bukanlah susah. Nak berjalan, nak makan apa-apa, alhamdulillah masih mampu. Kalau ikutkan boleh je kalau dia nak mintak duit kakak-kakak & abang-abang dia, tapi kenapa tak? Sebab dia tahu limit dia..dia tahu erti susah. Dia tahu betapa susah ibu, ayah, kakak & abang dia cari rezeki.

Dia kata, kawan-kawan dia komplen bila dia taknak join. Tapi dia tak kisah. Kalau nak main bowling, pegi karok, window shopping, dia boleh join. Tapi kalau travel sana sini, dia memang taknak join. Dan aku diam tunggu apa dia nak kata lagi. "Kita tak kisah pun apa diorang nak kata. Kita taknak, taknak lah." :)

Alhamdulillah, she matured enough. Bukan senang budak muda nak pedulikan apa orang kata.
Aku bersyukur sebab adik-adik bukan jenis meminta-minta. Diorang tahu limit masing-masing. Kitorang memang dah diajar erti kesusahan. Untuk sampai ke tahap sekarang, bukan mudah. Dari menyewa rumah flat sampailah dah mampu ada rumah sendiri. Dari ibu ayah sama-sama bekerja cari rezeki sampailah ibu boleh berhenti kerja bila ayah dah mampu tanggung semua. Dari situ kitorang adik-beradik belajar susahnya hidup. Jadi untuk mintak duit ibu ayah semata-mata nak enjoy dengan kawan-kawan, memang tak sampai hati. Apa ibu ayah bagi, itu yang kitorang terima.

Walaupun adik aku tu baru 18 tahun, bila dia tak peduli apa orang kata, tak terpengaruh dengan cara hidup kawan-kawan dia, dah cukup buat aku sebagai seorang kakak happy.

1 comment :

Cik Yaya said...

Alhamdulillah dpt adik2 yg baik mcm tu..
sng sket ati kakaknyer ni kan..hehe

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol