Monday, July 13, 2015

Resepi: Cornflakes Madu

Untuk sesiapa yang nak try buat kuih raya yang simple dan sedap, boleh try resepi ni. Kesukaan kanak-kanak dan jugak mak bapak budak. Hehe... Ni resepi untuk 2 adunan ok.
Bahan-bahan
2 kotak Cornflakes (apa-apa brand)
2 Buttercup (500g)
2 cawan gula pasir (tak payah penuh, nanti manis pulak)
2 cawan madu (pun tak payah penuh)
Cara-cara
1) Cairkan buttercup dan gula. Sentiasa kacau supaya tak hangus. Pastikan gula betul-betul cair. Kalau tak nanti korang gigit gula pulak nanti.
2) Masukkan madu. Kacau lagi sampai mendidih. Tutup api.
3) Masukkan cornflakes dalam campuran tadi. Gaul sampai sebati. 
4) Sudukan/masukkan dalam cup kuih. 
5) Panaskan oven. Bila oven dah panas, bakar cornflakes madu tadi dalam masa 5-10 minit. Suhu tak perlu terlalu tinggi sebab kita nak bagi cornflakes tu melekat antara 1 sama lain je. 

Siap!

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol