Friday, June 26, 2015

Wahai Blogger Sekalian

Ikhlas dari hati, aku nak tegur sikit sikap sesetengah blogger yang pada aku tak layak pun menjadi seorang blogger. Sebab blogger sebegini, habis buruk persepsi orang pada blogger lain. 
Blogger yang aku maksudkan adalah blogger yang terlalu ghairah mengejar trafik dengan menulis cerita-cerita gosip dan belum tentu kesahihannya. Aku sememangnya kurang gemar dengan blog-blog gosip. Kadang-kadang blogger ni tulis cerita yang tak betul sehingga menimbulkan fitnah!
Satu perkara perlu diingat. Kita yang ada blog ni, kita sendiri tentukan kita nak buat pahala atau mengutip dosa. Blog ni medium untuk kita bersuara, menulis & menyebarkan dakwah. Tapi gosip yang menjadi bahan utama, ke mana hala tuju kita? Sebanyak mana dosa yang kita nak kutip?
Dosa memfitnah dapat. Dosa si tukang komen yang tumpang sekaki tambah fitnah tu pun, kita sama-sama tanggung. Suka ke kalau blog kita dijadikan tempat orang lain memaki hamun dan bergaduh sesama sendiri?
Kita sendiri tentukan hala tuju kita di akhirat kelak. Banyak lagi perkara yang boleh dijadikan subjek penulisan yang baik. Fikir sebelum tulis.

3 comments :

Azlenarizal Bakar said...

Ya Allah Ya Tuhanku mohon kita semua dilindungi dari difitnah dan menjadi pemfitnah. Nauzubillahi Min Zalik

Zizie Zack said...

betul2... tak baik sebarkan fitnah.. sebab tu zizie lebih suka share pasal diri sendiri drpd sibuk pasal hal org lain.. kalau salah, free2 dapat dosa...

Cik Yaya said...

mohon dijauhkan...
>,<

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol