Friday, April 17, 2015

Rezeki Yang Berkat

Berapa ramai antara kita yang ambil kira soal rezeki yang berkat? Aku rasa jumlahnya tak ramai kalau nak dibandingkan dengan jumlah orang yang fikir pasal nak gaji banyak atau sikit.
Aku dah lama nak menulis tentang ni. Tapi tadi, ayah berkongsi cerita tentang staff di office beliau. Ayah kata office sepatutnya buka pukul 8 atau 8.30 pagi (tak dengar sangat). Tapi ayah kata office beliau bukak pada jam 9.15 pagi. Aku cuma geleng kepala dengar cerita ayah. Otak aku ligat berfikir, mana datangnya rezeki yang berkat kalau buat perangai macam tu? Staff semua datang lewat, ayah tercongok duduk depan office. Apakah???
Aku nak share sikit beberapa aspek yang aku rasa ramai orang ambil mudah.
Ketepatan masa/Punctuality
Jujur aku kata, aku tak suka orang yang tak punctual. Kau patut masuk office pukul 9? Then kenapa kau masuk pukul 10? Contoh. Nak pulak kalau masuk lewat tanpa sebab. Tapi time balik, kau orang pertama angkat punggung.
Pengurusan masa/Time management
Kerja yang boleh settle dalam masa sejam, kau buat dalam masa sehari. Dari mula masuk office sampai time balik pun kerja tu tak settle2. Padahal kerja simple, dan tak ada halangan yang menghalang kau dari settle kan kerja tu. Elok2 boleh selesaikan 3 benda dalam sehari, korang asyikkk lah buat 1 benda tu je.
Kejujuran/Honesty
Office hour katakan 9 jam. Kau main whatsapp dengan kawan-kawan, pakwe makwe, tok nenek semua dah 5 jam. Mana kejujuran korang dalam hal ni? Lagi 1 kalau bos ada, kemain buat kerja. Macam kau lah staff paling busy. Tapi bila bos tak ada kau lah staff paling setan. Bos tak nampak tapi Allah nampak. Ingat tu.
Bagi aku benda macam ni patut dah tersemat dalam hati kita semua. Aspek-aspek ni penting. Tak kiralah korang bergelar pelajar ataupun pekerja. Tapi sayang ramai buat endah tak endah. Bagi sesetengah orang, asalkan hujung bulan dapat gaji dah lah. Mungkin orang-orang ni lupa, kalau gaji berjuta sekali pun, tapi tak jujur dengan diri sendiri, duit tu tetap takkan cukup.
Kalau korang orang yang rajin bersedekah, alhamdulillah. Tapi tolong check balik samada rezeki yang korang share tu berkat ke tak. Jangan ditanya kenapa tiap2 kali dapat gaji korang sedekah, tapi duit macam tak cukup sedangkan salah 1 cara nak murah rezeki adalah dengan bersedekah. Aku rasa jawapannya macam kat atas, KEBERKATAN. Makan gaji buta dan gaji tu korang buat sebagai sedekah. Faham akibatnya?
Renung renungkan. Aku bukan perfect. Aku pun ada buat silap tapi kita sama-sama muhasabah diri kita. Betulkan apa yang tak betul. Sama-sama kita belajar untuk jadi manusia, pekerja, pelajar yang lebih baik. InsyaALLAH.

2 comments :

Z@i Z@mR33 said...

Nice sharing...

style akak klau da keje setel keje cpt2 pstu leh la dok rilek2.bkn xmo wt keje tp keje dh abis kn...hihihi

Siti Yang Menaip said...

jangan tangguh2.. nanti ttb semua menimbun.. time tu la panic tak ingat pe..

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol