Tuesday, April 28, 2015

Aurat

Sebelum apa-apa aku nak ingatkan yang entry ni bukan tujuan nak tunjukkan aku bagus, alim, warak segala bagai. Aku juga masih bertatih menjadi hamba Allah yang lebih baik. Entry ni juga peringatan untuk aku, diri aku sendiri. Moga bermanfaat buat kita semua.
Ramai antara kita yang seakan lupa atau buat-buat lupa soal aurat. Tengok je kat fb, ig, twitter, blog...Berapa ramai yang berani upload gambar mendedahkan aurat. Yang menampakkan rambut dan leher, tak payah cerita. Yang tu dah sah sah tak tutup aurat.
Yang jadi concern aku adalah wanita-wanita bertudung tapi upload gambar selfie yang menampakkan dada. Tudung yang sepatutnya menjadi pemelihara mahkota wanita disibai kebelakang. Nah! Terserlah mahkota tu.
Ada jugak yang cun, pakai baju lengan panjang tapi bila upload, bahagian pergelangan tangan nampak pulak...Tu pun aurat tu. Wajib tutup. Tak kurang jugak yang selamba upload gambar kaki yang dihias ukiran inai. Aduhai...Belum campur baju ketat.
Wahai wanita sekalian......Seluruh tubuh kecuali tapak tangan & muka adalah aurat! Jangan sesekali upload gambar korang/adik kakak/bff/saudara mara yang menampakkan aurat. Aku pernah baca, kalau kita upload gambar rakan kita yang tak tutup aurat, kita pun turut sama menanggung dosa. Walaupun kau menutup aurat dengan sempurna, tapi kalau gambar kawan korang tu nampak sana sini situ sini, tetap korang dapat tempias dosa. Wallahualam. Tu apa yang aku pernah baca.
Jadi sebelum upload gambar, check bahagian aurat. Kalau pakai tudung tapi  tudungnya menampakkan dada, REJECT! Dada tertutup, tapi pergelangan tangan/tangan, REJECT! Dada & tangan ok, baju pulak ketat? REJECT! Pastu check kaki pulak, kot korang nak letak gambar penuh kan. Nampak kaki, REJECT sekali lagi. Kesimpulannya jangan upload gambar tu.
Nak jugak upload? Sebab gambar tu paling lawo? Hah! Guna apps edit photo. Korang letak sticker kat bahagian aurat yang terdedah tadi tu. Zaman teknologi katakannnn....Bila yakin semuanya ok, tertutup sempurna, baru upload. Paham tak??? 
Cuba. Kita cuba mulakan dari sekarang. Lama-lama kita sendiri akan rasa bersalah upload gambar tak sepatutnya. Kita tak tahu bila ajal kita. Kalau tak sempat delete macam mana? Sampai akhirat menanggung dosa. 

 

Copyright 2015 © Athirah Diyana. Design by Ayu Barbydol